örökbefogadói tanfolyam

Aki ismer, tudja, hogy a munkában minden eljárást, szabályt, határidőt ismerek és betartok és viszonylag jól eligazodom ezek között. Na ez a magánéletemben már nem így van, az ügyintézés nem az erősségem, örökbefogadás ide vagy oda 🙂 … mindig, mindennel csúszok, elfelejtem és néha úgy teszek, mintha nem is tudnám, hogy fiú vagyok e vagy lány…

A Lányok papírjainak az elintézése tulajdonképpen nem volt bonyolult, csak nagyon időigényes és a két gyerek érkezése között csak pár hónap telt el, de mint később láttam, ügyintézőtől függ, hogy mikor, mit kell csinálni…

Amit fontos tudni, hogy míg a vér szerinti gyereknél mindent automatikusan elkészítenek, kiküldenek, addig az örökbefogadott gyereknél mindent nekünk kell intézni… Én nyakamba vettem először egy, majd két gyereket, és jártuk a hivatalokat…

b

Minden akkor kezdődik, amikor letelik a kötelező nevelésbe vétel időszaka és a Gyámhivatal kiállítja a végső határozatot az örökbefogadásról. Ez még nem jogerős, hiszen a gyám, a szakszolgálat és mi is fellebbezhetünk. Ha letelik a fellebbezési határidő (14 nap), akkor postán kapjuk meg a jogerős végzést. Ezt elviekben egyidejűleg megküldik a területileg illetékes Anyakönyvi Hivatalnak. Itt nagyon fontos tudni, hogy ez nem a mi lakcímünk szerinti hivatal, hanem az ahol a gyerek született!!

Az Anyakönyvi Hivatal megkapja a végzést, kiállítja az új anyakönyvi kivonatot (ahol már mi, mint szülők és a gyermek új neve szerepel rajta) és ezt postázza… Nekünk szerencsénk volt, mert ismerjük a helyi anyakönyvi hivatal munkatársait és rögtön hívtak telefonon, hogy náluk van a határozat, mehetünk is az anyakönyvi kivonatért. A Nagynál ez gyorsan ment.

A Kicsinél viszont már egy másik város hivatala kapta meg a határozatot, akiket felhívtam telefonon, hogy lehetne gyorsítani az ügymenetet. Az ügyintéző közölte, hogy telefonon nem ad tájékoztatást, amit én meg is értettem, mondtam neki, hogy szívesen elmegyek személyesen, hogy elintézhessük. Erre emelkedett hangon közölte, hogy én ne menjek oda, neki nincs ideje most ezzel foglalkozni és nem tudja, hogy mikorra lesz meg… Ez ugye csak amiatt fontos hogy amíg nincs anyakönyvi kivonat, nincs lakcímkártya, adókártya, TAJ szám, a gyerek lóg a levegőben… Semmi hivatalos ügyet nem lehet intézni (pl. GYED, babaváró hitel stb.). Szerencsére itt is segítettek az ismerősök és viszonylag hamar megkaptuk a kivonatot.

Ha meg van az anyakönyvi kivonat, lehet elindulni a többi papírt is beszerezni, egyelőre csak személyesen lehet intézni mindent, kivétel ez alól a TAJ kártya. Szerencsére, ha ügyesek vagyunk, akkor akár egy délelőtt mindent el lehet intézni. Én minden papírunkat, dokumentumunkat egy dossziéba rendeztem és mindent vittem magammal, mert soha nem lehetett tudni, hogy ki mit kér… Állítólag a régi anyakönyvi kivonatot, lakcímkártyát le kellett volna adnunk – amik ugye soha nem is voltak nálunk. De szerencsére mindenki segítőkész volt és hamar meg is lett minden.

A Nagynál a lakcímkártya kiállítása kb. 5 percet vett igénybe, mert semmit nem néztek, míg a Kicsinél mindent ellenőrzött az ügyintéző, különféle nyilatkozatokat kért. De így is hamar ment.

Az adókártya is hamar ment, minden papírral bementünk a NAV-hoz és azonnal kiállítottak egy igazolást az adószámról és postán küldték meg az adókártyát.

A TAJ számot pedig már ügyfélkapun keresztül is lehet igényelni, a beadástól számított 8 nap múlva meg is érkezett a TAJ kártya.

Amíg ezek a papírok nincsenek meg, nem lehet semmilyen ellátást (pl. GYED, örökbefogadói díj stb.) igényelni és nem lehet bölcsibe/oviba jelentkezni. Azzal lehet számolni, hogy a költözéstől számítva kb. 2 hónap amíg minden papír meg lesz, és csak utána lehet ügyintézni az alábbiakat:

  • GYED, GYES, örökbefogadói díj – igen, ez azt jelenti, hogy kb. 2-3 hónapig nincs bevételi forrása az anyának, de cserébe utólag a nevelésbe vétel napjától megkapja egyben az összeget
  • Védőnőhöz, háziorvoshoz való hivatalos bejelentkezés (mi informálisan előre felvettük velük a kapcsolatot, hogy ha bármi van, tudjanak rólunk)
  • Babaváró hitel – csak minden papír birtokában lehet lejelenteni, hogy teljesültek a feltételek. Nagyon kell figyelni a határidőket, mert az örökbefogadástól 60 nap áll rendelkezésre bejelenteni mindent.
  • Bölcsi, ovi beíratás – a rendszerük alapján csak TAJ szám birtokában tudják megkezdeni a beiratkozást
Az örökbefogadás sikeres ügyintézése után, a Nagynak lettek papírjai, és kezdtük elölről a barátkozást, a papírmunkát… Folyt köv. 🙂

Leave a Reply

Discover more from Kettő lett, maradhat? Egy Örökbefogadás története

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading